0371-133.753 office@debonaire.ro

Atunci când vorbim de călătorii în diferite colțuri ale lumii, pe lângă obiectivele turistice, cei mai mulți vor vorbi despre mâncare. Pentru că una dintre cele mai eficiente moduri de a cunoaște o destinație este aceea de a-i cunoaște bucătăria. Fiecare țară, regiune sau chiar oraș are propriile arome din farfurii, asezonate de tradiții, cultură și istorie.

Bucătăria internaţională include o diversitate de arome, forme, culori şi ingredientele cele mai neaşteptate în combinaţii care pun în valoare fiecare gust în parte. Ne-am gândit ca de această dată să facem ă călătorie a aromelor în diferite colțuri ale lumii pentru a cunoaște cele mai cunoscute preparate din întreaga lume și motivele pentru care au devenit atât de celebre.

Croissant și pain au chocolat – Franța

Orice dimineață începe cu un mic dejun sănătos, însă dacă te vei afla în Franța cu siguranță  vei începe cu un croissant cu unt și o cafea cu lapte. Patiseria franțuzească este celebră în întreaga lume, fapt pentru care Franța este recunoscută ca fiind „regina cofetăriei”. Deși este consacrat bucătăriei franceze, istoricii afirmă că binecunoscutul croissant are de fapt origini est-europene, mai exact din Austria. Una dintre legendele apariției acestui produs de patiserie datează din 1683, când turcii asediau Viena. 

Se spune că într-o noapte, un patiser care lucra în brutăria sa, i-a auzit pe turcii care încercau să pătrundă în cetate printr-un tunel aflat sub zidurile orașului. Patiserul a alertat străjerii și, astfel, nefiind luați prin surprindere s-au putut apăra, prăbușind tunelul peste intruși. Pentru a marca momentul, patiserului i-a venit ideea de a prepara o prăjitură în formă de semilună – emblema cunoscută a turcilor. 

croissant franta

Paella – Spania

O călătorie în Spania nu este completă fără a gusta tradiționala mâncare: paella. Paella este un fel de mâncare din orez și fructe de mare care provine din regiunea Valencia. În mod tradițional, paella era făcută din carne de iepure și pui, însă gustul delicios al calamarilor și al creveților au făcut-o recunoscută în acest sens. Este gătită pe cărbuni fierbinți într-o tigaie specială numită paellera și, dacă este bine gătită, formează cea mai gustoasă parte, orezul prăjit și crocant care se arde ușor pe marginea tigăii. 

Feijoada – Brazilia

Bucătăria braziliană are influențe în întreaga lume, însă există un fel de mâncare considerat preparat tradițional: feijoada. Feijoada este o tocană din fasole scăzută la ceaun cu carne de porc sau vită. Interesant la această rețetă este faptul că se folosește fasole neagră uscată, care dă o culoare închisă preparatului, dar și o aromă intensă. Comparativ cu tocănița românească, feijoada nu conține morcovi, ardei sau patrunjel, ci varză kale, bame, usturoi, dar și portocale sau banane.

Pizza napoletană – Italia

Dacă ajungi în Italia nu ai cum să nu te bucuri de gustul savuros al pizzei. Deși inițial a fost mâncarea oamenilor săraci din Napoli, pentru că putea fi consumată rapid și conținea o mulțime de ingrediente care să țină de foame, regele Umberto I și regina Margherita au dorit să încerce acest preparat. Astfel, Raffaele Esposito care deținea o pizerie a fost însărcinat cu această comandă și a preparat o pizza ce evoca culorile steagului Italiei: busuioc (verde), mozzarella (alb) și tomate (roșu). Atât de mult i-a plăcut reginei, încât acest sortiment de pizza a primit numele ei, Margherita.

Pizza napoletană are un blat subțire cu margini groase și pufoase și conține roșii San Marzano, mozzarella di Bufala Campana. În plus, pentru un gust aparte, pizza este gătită în cuptorul cu lemne. Italienii sunt recunoscuţi pentru cele peste 400 de tipuri de brânză care apar frecvent în rețetele lor culinare, dar mai ales în pizza.

pizza italia

Tacos – Mexic

O tequilla, un sombrero și un tacos și te vei simți într-una dintre cele mai interesante destinații culinare din lume: Mexic. Bucătăria mexicană este foarte apreciată la nivel internațional, mai ales pentru varietatea ingredientelor și multitudinea de condimente, mai ales a gustului picant. Elementele de bază ale preparatelor mexicane sunt fasolea, porumbul, dovleacul și ardeiul iute-chilli.

Taco e un preparat tradițional mexican format dintr-o lipie de porumb sau grâu care se umple cu carne de pui, porc, vită sau oaie și legume. Există mai multe sortimente de taco, precum taco cu pește, taco „transpirați” (tacos sudados – cu umplutură picantă), taco păstorului (tacos del pasor) și multe altele. 

Sushi – Japonia

Reţele de mâncare japoneză au devenit un trend la nivel mondial aşa că nu mai există om modern care să nu fi încercat unul dintre preparatele care conţin soia și orez alb delicios. Termenul original “ngiri-zushi” datează din secolul al treilea și se referă la pește sărat învelit în orez și lăsat să fermenteze câteva luni. Timp de secole, japonezii au perfecționat rețeta astfel încât sushi din ziua de azi a devenit mult mai elaborat, obținut fie din pește crud, fie din specialități de fructe de mare. 

sushi

Baclava – Turcia

Una dintre cele mai cunoscute prăjituri ale Orientului, baclavaua este o delicatesă formată din straturi suprapuse cu așa numitul aluat “phyllo”, peste care a fost presărat din belsug miez pisat de fistic sau nucă. La acestea se adaugă mult zahăr, miere de albine și scorțișoară pentru ca, la final, când baclavaua este scoasă din cuptor să se adauge o porție consistentă de sirop. 

Acest delicios preparat este disputat de mai multe culturi. Unii afirmă că armenii au fost primii care au creat desertul, insistând asupra faptului că însuși cuvântul – baclava – dezvăluie originea sa armeană, deoarece cuvântul pare să fie legat de cuvântul armean pentru “bakh” (post) și “halvah” (dulce). Alți cercetători susțin că practica nomadă a turcilor de a face pâine în straturi subțiri le acordă acestora dreptul de a susține faptul că ei făceau baclava sau cel puțin au avut o influență asupra celei mai vechi rețete de baclava. Însă, și grecii susțin că aceste desert le aparține. Cel mai probabil, tradițiile dintr-o varietate mare de culturi din Balcani, Asia Centrală și Orientul Mijlociu, s-au combinat și au creat senzaționala prăjitură numită baclava.